در جراحت «هاشمه» ديه جداگانهاي براي زخم پرداخت نميشود
يك عضو پيوسته انجمن جرم شناسي ايران گفت: در جراحت هاشمه لازم نيست همراه با شكستگي استخوان، زخمي هم ايجاد شده باشد اما اگر زخمي ايجاد شده باشد به نظر ميرسد ديه جداگانهاي براي زخم پرداخت نخواهد شد و حتي ارش هم به آن تعلق نمي گيرد.
بهزاد اكبرآبادي در گفت و گو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ـ منطقه كرمانشاه، در ادامه بحث ديه جراحت سر و صورت اظهاركرد: هاشمه به شكستگيها و ترك خوردگيهاي استخوان گفته مي شود كه مكان استخوان را تغيير نميدهد و بهبودي استخوان هم نياز به عمليات جراحي يا شكسته بندي نداشته باشد.
وي افزود: براي هاشمه در روايت ۱۰ شتر ديه تعيين شده است، فقها در اصل ديه اختلافي ندارند اما عده اي از ايشان گفتهاند كه اگر هاشمه شبه عمد باشد بايد سه شتر بنت لبون و سه شتر حقه و چهار شتر خلف داده شود و اگر خطايي باشد دو شتر بنت مخاض و دو شتر ابن لبون و سه شتر بنت لبون و شه شتر حقه داده شود.
وي درخصوص جراحت منقله نيز عنوان كرد: منقله به شكستگي استخوان گفته مي شود كه قطعات شكسته شده جابجا مي شوند و در مان آن نياز به عمليات جراحي و شكسته بندي و نصب پلاك و نظاير آن دارد.
اكبرآبادي ادامه داد: در مورد جابجايي استخوان سه نظريه وجود دارد، يكي اينكه استخوان بر اثر شكستن از جاي خود جابجا ميشود نظريه ديگر اين است كه استخوان هاي شكسته شده جابجا شوند و نظريه سوم اين است كه شكستن استخوان به شكلي باشد كه درمان آن جز با جابجايي استخوان ممكن نباشد كه قانونگذار هم از نظريه سوم تبعيت كرده است.
وي خاطرنشان كرد: ديه منقله به اعتقاد مشهور فقها ۱۵ شتر است و اين نظريه به روايتهاي شرعي مستند است مانند روايت امام صادق (ع) كه فرمودند:« ديه منقله ۱۵ شتر است». يك نظريه ضعيف هم وجود دارد كه براي منقله ۲۰ شتر تعيين كرده است.
وي افزود: جراحت مامومه يعني جراحات يا ضربه هايي كه استخوان هاي جمجمه را بشكند و به پردههاي مغزي برسد و باعث پارگي يا خونريزي در پردههاي ام الغيظ وام الرقيق يا سخت شامه و نرم شامه مغز شود.
وي اظهاركرد: در مورد ديه مامومه نيز روايت هاي فراواني وجود دارد از جمله روايت امام صادق (ع) كه فرمودند: ديه مامومه ۳۳ شتر است و نيز روايتي كه ايشان فرمود ديه مامومه ثلث ديه است.
اكبرآبادي در پايان عنوان كرد: همانگونه كه ملاحظه مي شود در يك روايت براي ديه، شتر تعيين شده و دريك روايت به صورت مطلق حكم به ثلث ديه كرده است عدهاي اطلاق روايت دوم را با روايت اول تقييد زدهاند و اعتقاد دارند كه ديه مامومه منحصر در شتر است اما عدهاي با استناد به اطلاق روايت دوم گفتهاند كه ديه مامومه را ميتوان از ساير افراد ديه مانند درهم و دينار نيز پرداخت.
منبع: iranbar.com
نظرات شما عزیزان: